Upute za antikoagulantnu terapiju

Što je PV?

Protrombinsko vrijeme (PV) je najčešće korišten, globalni koagulacijski test za otkrivanje poremećaja zgrušavanja kao i za praćenje protu-zgrušavajuće terapije (antikoagulantne terapije). Negdje se još koristi i naziv Quickov test. Vrijednosti testa izražene su u postotku (1.0 = 100%). Normalna vrijednost PV-a je jednako ili više od 0.70. Snižene vrijednosti ukazuju na povećanu sklonost krvarenju.

Što je protu-zgrušavajuća (antikoagulantna) terapija?

To su lijekovi koji smanjuju aktivnost čimbenika zgrušavanja, odnosno sklonost organizma prema zgrušavanju. Primjenjuju se u stanjima akutne tromboze, plućne embolije, srčanog infarkta, ugradnje umjetnih srčanih zalistaka, trajne fibrilacije atrija, te za prevenciju moždanog udara i plućne embolije. Zbog mogućih komplikacija od krvarenja, obavezna je laboratorijska kontrola u smislu određivanja PV-a.

Koliko su često potrebne kontrole PV-a ?

U početku liječenja i uvođenja novih lijekova potrebne su svakodnevne kontrole, potom svakih tjedan dana do određivanja fiksne dnevne ili tjedne doze lijeka. Kada je doza stabilna, dovoljna je kontrola PV-a svakih 1-2 mjeseca.
Kako se pacijent treba pripremiti?
Uzorak krvi za određivanje PV-a uzima se u posebne epruvete s antikoagulansom (sredstvo protiv zgrušavanja). Pacijent mora biti na tašte i ne smije uzeti protu-zgrušavajuću terapiju prije oduzimanja krvi. Analiza uzorka krvi za određivanje PV-a u laboratoriju traje otprilike jedan sat.

Što je terapijsko područje?

Odgovarajuća doza protu-zgrušavajućeg lijeka čini djelotvornu zaštitu od novog trombo-embolijskog incidenta. Djelotvornost terapije mjeri se određivanjem PV-a. Vrijednost PV-a u pacijenata koji su na antikoagulantnoj terapiji očekivano je niža od normalne vrijednosti i kreće se u tzv. terapijskom području. Granice terapijskog područja, izražene kao PV u postotku, mogu se razlikovati od laboratorija do laboratorija i ovise o reagensu kojim se određuje PV. Ako je rezultat PV-a unutar tih granica pacijent uzima odgovarajuću dozu lijeka. Na primjer, terapijsko područje pacijenta koji uzima antikoagulantnu terapiju je 0.20-0.30 (vrijednost PV-a). Ako pacijent ima PV 0.23 to znači da uzima odgovarajuću dozu lijeka. Vrijednosti PV-a iznad 0.27 nose rizik od ponovnog trombo-emboličnog incidenta, dok vrijednosti manje od 0.15 ukazuju na rizik od krvarenja i zahtijevaju konzultaciju s liječnikom.
PV-INR je univerzalna mjera izražavanja PV-a u pacijenata na stabiliziranoj oralnoj antikoagulantnoj terapiji, koja liječniku olakšava tumačenje nalaza i prilagođavanje terapije. Terapijsko područje izraženo kao INR obično je 2-4. Niže vrijednosti PV-a u postotku odgovaraju višim vrijednostima INR.

Kako utječe prehrana na PV?

Namirnice bogate vitaminom K (zeleno lisnato povrće: kelj, zelena salata, špinat, blitva i sl.) povećavaju potrebu za povećanjem doze antikoagulatnog lijeka, ali ih ne treba izbjegavati u prehrani, već dozu lijeka treba prilagoditi vrijednostima PV-a tako da ostane u terapijskim vrijednostima.